Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΤΡΟΠΟΙ ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εφιαλτικές προβλέψεις του Κέντρου προγραμματισμού και οικονομικών ερευνών (ΚΕΠΕ) για την ανεργία. Όπως αναφέρει το "Βήμα", το ΚΕΠΕ "βλέπει" εκτίναξη της ανεργίας στο 30% λόγω της πρωτοφανούς ύφεσης. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η οικονομία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της, με την ύφεση να είναι πάνω από 4,1% για το 2013.Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το 2014.
Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 31,5%..Παρουσιάζαμε τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας όσον αφορά στα ποσοστά ανεργίας μέσα στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα όμως με τον οργανισμό καταγραφής παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων, Trading Economics η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση στη λίστα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε όλο τον κόσμο.Tα νέα εφιαλτικά ποσοστά ανεργίας 27% που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Νοέμβριο 2012 δεν αποτελούν την ύστατη δοκιμασία για τους έλληνες. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για επιδείνωση της ανεργίας που ετοιμάζεται να αφανίσει μια ολόκληρη γενιά.Τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 1.000 άτομα έχαναν καθημερινά την εργασία τους με αποτέλεσμα , το Νοέμβριο οι άνεργοι να ανέρχονται 1.350.181 άτομα, 323.808 περισσότερα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011. (20,8%) Η ανεργία αποτελεί «μάστιγα» για τους νέους ηλικίας 15-24 ετών ( εκτινάχθηκε στο 61,7% από 50,1% που ήταν το Νοέμβριο του 2011 )εξαναγκάζοντας όσους μπορούν να αναζητήσουν απασχόληση στο εξωτερικό .Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η ανεργία και στα άτομα ηλικίας 25-34, με το αντίστοιχο ποσοστό να αυξάνεται σε 36,2% από 28,9%.

     Το agoraparade θα σας παρουσιάσει τρόπους εύρεσης εργασίας την ώρα που την ελληνική κοινωνία μαστίζει η οικονομική κρίση. Πλήθος ιστοσελίδων στο διαδίκτυο προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες στον χρήστη ώστε να βρει εργασία στο τομέα που αυτός επιθυμεί.Επίσης τον ενημερώνουν για εκπαιδευτικά σεμινάρια ώστε να αναπτυχθεί και να εξειδικευτεί ο ενδιαφερόμενος στον τομέα που τον απασχολεί.

      Δύο από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας και επαγγελματικής εξέλιξης είναι οι εξής :

    Το kariera.gr είναι το ηγετικό on-line recruitment site στην Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 2007 αποτελεί μέλος του δικτύου του CareerBuilder.com, του μεγαλύτερου site για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Η συνεργασία προσθέτει στο kariera.gr χιλιάδες νέους υποψηφίους σε διεθνές επίπεδο, ενώ καθιστά την Ελλάδα ως χώρα για τα Headquarters South Eastern Europe (με επίβλεψη σε Ρουμανία και μέχρι πρότινος και σε Ιταλία).Σήμερα, προσφέρονται τα ακόλουθα προϊόντα «καριέρας»: kariera.gr:Το μεγαλύτερο site εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα Ημέρες Καριέρας:Η μεγαλύτερη συνάντηση νέων, επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών φορέων Career Days Virtual :Οι “Ημέρες Καριέρας Virtual” αποτελούν την online προέκταση των Ημερών Καριέρας Interview Days:Κλαδικές ημέρες προσλήψεων με ραντεβού/ συναντήσεις επιχειρήσεων (συγκεκριμένου κλάδου) και υποψηφίων «Οδηγός Καριέρας»:Ένα πολυτελές βιβλίο που περιλαμβάνει παρουσιάσεις εταιριών από τα τμήματα προσωπικού, καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την αναζήτηση εργασίας «Hominum Opus»:Δωρεάν δεκαπενθήμερο ηλεκτρονικό περιοδικό με θέματα σχετικά με τη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού και το management γενικότερα Kariera Seminars: Σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης και εξειδίκευσης για εταιρίες, ιδιώτες, εργαζομένους και φοιτητές.
     To skywalker.gr βγήκε στον αέρα το Μάιο του 1999, ξεκινώντας στην ελληνική αγορά την εποχή των ιστοσελίδων αναζήτησης εργασίας και φέρνοντας για πρώτη φορά ηλεκτρονικώς σε άμεση επικοινωνία εργοδότες και υποψήφιους.Από το 1999 μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Το Διαδίκτυο είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες e-recruiting κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος λόγω λειτουργικότητας, ταχύτητας και αποτελεσματικότητας.Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους: περισσότερες από 3.000 εταιρείες δημοσιεύουν στο skywalker.gr περισσότερες από 6.000 αγγελίες για όλες τις ειδικότητες! Οι καθημερινές επισκέψεις ξεπερνούν τις 40.000! Το skywalker.gr από το 2008 αποτελεί μέλος του διεθνούς δικτύου THE NETWORK, του μεγαλύτερου δικτύου e-recruiting στον κόσμο με παρουσία σε 70 χώρες, δίνοντας τη δυνατότητα για κάλυψη θέσεων και εύρεση εργασίας και στο εξωτερικό.Με νέα εμφάνιση, πιο φιλική προς το χρήστη, και νέες εξειδικευμένες υπηρεσίες τόσο για τις εταιρίες όσο και για τους υποψήφιους εμείς στη Skywalker συνεχίζουμε δυναμικά. Τι παραμένει ίδιο; Η συνεχής επένδυση στην τεχνολογία και στην καινοτομία, ο επαγγελματισμός μας, ο ενθουσιασμός μας και ο προσανατολισμός μας στο αποτέλεσμα.

Χρήσιμες ιστοσελίδες για εύρεση εργασίας : 

http://www.greek-sites.gr/tags/istoselides-eyresi-ergasias

Εναλλακτικοί τρόποι εύρεσης εργασίας είναι οι εξής :

  1. Να καταρτίσετε μια λίστα με επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τομέα που σάς ενδιαφέρει στην περιοχή ή την πόλη που ζείτε και να κτυπήσετε την πόρτα τους ρωτώντας αν έχουν ανάκη κάποιον με τα προσόντα σας. 
  2. Να ρωτήσετε όλους τους συγγενείς, φίλους και γνωστούς σας και όλες τις διασυνδέσεις σας στο Facebook και το Τwitter καθώς και σε κάθε άλλο social media site και forum, αν εκεί όπου εργάζονται υπάρχει κάποια κενή θέση εργασίας.
  3.  Να επισκεφθείτε ό ίδιος το γραφείο της εταιρείας, το εργοστάσιο, τον εργοδότη που έχει βάλει αγγελία, αντί να στείλετε ένα απρόσωπο e-mail. 
  4.  Ιδιωτικά κέντρα συμβουλευτικής και γραφεία εργασίας. Εξειδικευμένες εταιρείες στην εύρεση και επιλογή προσωπικού, λειτουργώντας ως ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ επιχείρησης και αγοράς εργασίας.
  5.  Σελίδες «μικρών αγγελιών» και θεμάτων εργασίας που δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά.
  6.  Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (Κ.Π.Α.) του ΟΑΕΔ όπου παρέχονται πληροφορίες για την επαγγελματική κατάρτιση του ενδιαφερομένου (εγγεγραμμένος στα μητρώα), την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (stage), την είσπραξη επιδόματος ανεργίας, τη συμμετοχή σε προγράμματα απασχόλησης ανέργων μέσω της επιχορήγησης της επιχείρησης , τα προγράμματα επιχορήγησης νέων επαγγελμάτων , την παροχή συμβουλών από επαγγελματικό σύμβουλο του ΟΑΕΔ κ.α.
  7.  Στις «Ημέρες Καριέρας» που διοργανώνονται από Γραφεία Διασύνδεσης ΑΕΙ & ΤΕΙ και άλλους φορείς για τελειόφοιτους και απόφοιτους σε κατάλληλους χώρους, προσκαλώντας εταιρείες να συμμετάσχουν και να δουν τους υποψηφίους. 
  8. Επισκεφθείτε την πύλη EURES για την κινητικότητα στην εργασία, όπου θα βρείτε αγγελίες για θέσεις εργασίας, πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας καθώς και συνδέσμους για άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Σε αυτόν τον ιστοχώρο μπορείτε επίσης να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας σημείωμα για να το δουν πιθανοί εργοδότες σε όλη την Ευρώπη.
  9.  Από μόνοι σας, χρησιμοποιώντας τον Χρυσό Οδηγό και τηλεφωνώντας στους εργοδότες στους οποίους θα επιθυμούσατε πραγματικά να εργαστείτε και ιδιαιτέρως στην πόλη που ζείτε. 
  10. Κάνοντας αρκετή δουλειά από μόνοι σας και δημιουργώντας ένα πλάνο προσέγγισης των εταιρειών στις οποίες θα θέλατε να δουλέψετε. Αυτό σημαίνει μελέτη του χώρου όσον αφορά τη δραστηριοποίηση, τα προϊόντα και τα πιθανά προβλήματά τους. Αφού ετοιμαστείτε πλήρως, προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή μαζί τους είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω κάποιων γνωστών. Στη συνάντηση μαζί τους πρέπει να είστε έτοιμοι με επιχειρήματα προκειμένου να αποδείξετε το πώς μπορείτε να βοηθήσετε την εταιρεία και να δώσετε λύση στα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει